Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Suntuubi lopettaa 30.6.2020

Tämä ei ole Viimakouran loppu, vaan siirrän sivun muualle erilaisen kopioitan materiaalin parissa. Tämä sivu pysyy silti auki viimeiseen päivään ja kopioida saa edelleen. Avasin kaikki kiinni olevat ulkoasut kopioitaviksi, eikä uusia ulkoasuja tai viekkukoodeja tule.

Tarvitsetko apua sivujen kanssa?
Katso täältä  ilmaisia hosteja ja muita palveluita

Jos sinulla on sivusto tai muu viestintäkanava, vinkkaa se vieraskirjaan, niin linkkaan sen ylläolevalle sivulle!

 

Usein kysytyt kysymykset

CSS ja muut koodit

Mikä on CSS-koodi?
- CSS tarkoittaa tyylikoodia. HTML-koodilla luodaan laatikoita ja tekstiä, mutta CSS-koodilla niiden tyyliä, esim. värejä, kokoa, fonttia ja reunoja, muokataan. CSS-koodilla pystyt siis muokkaamaan melkein minkä tahansa tyyliä. CSS-koodi määrittyy aina olemassa olevan HTML-koodin perusteella, eli mikäli teet CSS-koodia, sinun pitää tietää mille olet sitä tekemässä. Yleiset asiat, missä tyylikoodia käytetään on lihavoitu, kursivoitu, yli- ja aliviivatut tekstit, sekä otsikot (h1, h2, h3), jotka ovat aina kaikissa HTML-koodeissa samat.
Lyhyesti: CSS-koodin avulla muokataan tekstien ja laatikoiden fontteja, reunuksia, värejä, taustaa yms.

Tehdäänkö CSS-koodeja jollain ohjelmalla?
- Ei. Ne tehdään ihan mihin tahansa tekstikenttään. Vaikka wordiin tai notepadiin. Itse teen suoraan suntuubin CSS -kohtaan.

En löydä CSS-koodien lisäyskohtaa! Miksi?
- Ennenkuin CSS-koodin voi lisätä, pitää tyylitiedostot hyväksyä. Yleiset asetukset → Ulkoasu → Tarkistetaanko muokattujen tyylitiedostojen olemassaoloa?: Kyllä. CSS-koodi laitetaan kohtaan Grafiikka → CSS.

Miten CSS-koodi tehdään?
- No se tehdään CSS-koodeilla, joita löytyy netistä pilvin pimein. Suosittelen sivua w3schools ja sieltä kohtaa CSS. Siellä on paljon ohjeita ja koodeja, joita voi kopioida ja katsoa mitä ne tekee. Ja kuten olen jo sanonut, CSS tehdään mihin tahansa tekstikentälle, mutta sitä ei näe, ennenkuin sen laittaa esim. suntuubin CSS kohtaan, jonne se kannattaa tehdä alusta asti.

Saako Css-koodin kopioida ulkasta?
Saa. 

Copyright eli tekijänoikeudet

Mikä on copyright?
- Copyright (suom. tekijänoikeudet) ovat kuvien, tekstien ja videoiden tekijöiden mainitsemista velvoittava laki/käytäntö. Tekijänoikeus tulee merkitä aina, kun materiaali ei ole sinun omaa käsialaasi, ellei toisin mainita.  Esimerkiksi googlesta ei saa kopioida kuvia, sillä kuka vain voi laittaa kuvan nettiin ja mille sivustolle tahansa, eikä google kuvahaku erittele laillisia kuvia, eikä kuvan osoite pelkästään riitä lailliseksi tekijänoikeudeksi. Kopioi kuva aina sivulta, jossa kerrotaan, että kuvien kopioiminen on sallittua ja jossa kuvaajan tai tekijän nimi on selvästi esillä. Tekijänoikeus mainitaan aina kuvan yhteydessä ja siinä pitää lukea kuvaajan/tekijän nimi ja tarvittava lisenssi, jos sellainen on.

Mikä on lisenssi?
- Lisenssi tarkoittaa kuvan käyttötarkoitusta. Jotkut haluavat, ettei kuvaa saa muokata, jotkut taas antavat muokkaamiseen luvan. Se on esimerkki lisenssistä. Lisenssi kertoo, mitä saat ja mitä et saa tehdä kuvalle ja sen määrittää aina kuvan tekijä itse. Jos et ole varma, mitä kuvalle saa tehdä, niin kannattaa kysyä kuvan tekijältä aina suoraan. Lisenssi on merkittävä aina kuvan yhteyteen, kuvaajan kanssa. Joillain sivuilla ei ole erillistä lisenssiä kuville, vaan sivuston säännöissä lukee, mitä kuville saa tehdä. Tällöin lisenssiä ei tarvitse merkitä.

Miten copyt laitetaan?
- Voit joko maalata, kopioida ja liittää suoraan ulkan sivuilta omille sivuillesi tai sitten kirjoittaa itse ja kopioida linkkien osoite.

Mitä kaikkea pitää merkitä tekijänoikeuksiksi/miten?
- Vain Copyright otsikon alla olevat linkit pitää merkitä. Niitä EI tarvitse eritellä, jos ei tiedä mistä olen ottanut taustan ja muut. Viimakouran linkki yksin ei kelpaa, sillä kaikkien ulkoasujen materiaali EI ole minun materiaaliani. Jos käytät ulkoasua, jossa on jonkun toisen ottama kuva, tulee kuvaajan nimi mainita.

Fontit

Latasin DaFontista fontin, mutta se ei näy missään?
Kun sinulla on fontti Ladatut kansiossa, sinun pitää avata kansio ja kopioida/leikata sisällössä oleva fontti, ei Read me kohtaa ja liittää se ensin työpöydälle. Sitten pitää etsiä alkuperäinen fontit kansio. Mene kohtaan tietokone, sieltä (C:) -kansio. Sitten kohtaan windows, sieltä löytyy Fonts kohta. Näin se toimii ainakin Windows 8;lla. Sen fontti kansion pitäisi kyllä olla samassa paikkaa muissakin windowseissa.

Miten lataan fontin suntuubiin?
- Kun olet ladannut fontin koneellesi, raahaa se työpöydälle (joko ladatuista kansioista tai fontit-kansiosta). Sen jälkeen mene suntuubiin, oranssista yläpalkista Tiedostot --> custom. Lataa fontti custom-kansioon työpöydältä. Muista kopioida ladanneen fontin osoite ja laittaa se talteen, että voit liittää sen @font-face -koodiin.

Mikä on @font-face -koodi ja miten se toimii?
- Tämä koodi antaa mahdollisuuden käyttää ladattuja fontteja suntuubissa. Se toimii siten että lataat fontin koneellesi ja suntuubiin, jonka jälkeen kopioit suntuubiin ladanneen fontin osoitteen (hiiren oikea nappi, kopioi linkin osoite). @font-face tulee CSS-koodiin ja se näyttää tältä:
@font-face {
font-family: fontin nimi;
  src: url( fontin osoite );
}

Koodiin lisäät vain fontin nimen (joka tulee tietenkin myös esim. otsikkoon, kohtaan font-family) ja osoitteen, jotta tuo koodi toimisi.

Ulkoasu ja suntuubi

Kopioin ulkan sivuilleni. Saanko vaihtaa siihen yläkuvan?
- Et. Yläkuva on kaiken lopun ulkan ydin ja siitä kaikki lähtee. Oma yläkuvasi ei edes välttämättä osu yhteen lopun kanssa, joten ei. Jos haluat ulkan, kopioit sen kokonaan. Mutta jos vaihdat yläkuvan, mikset sitten vain kopioi pelkkää koodia.

Kopioin yläkuvan
- Et muuten kopioi. Pelkästään yhtä osaa ei saa kopioida ulkoasusta, kai luit säännöt?

Saanko muokata yläkuvaan enemmän kuin otsikon?
- Tekstiä saa lisätä niin paljon kuin haluaa. Riippuen muokkauksistasi, niin luvan kanssa kyllä.

Miten tehdään sisältö ulkoasuun?
- Siihen on monta tapaa. Jos haluat sisällön joka jatkuu yläkuvasta, sinun pitää vain jollain kuvankäsittelyohjelmalla cropata, eli rajata yläkuvan alareunasta yhden pikselin (1px) korkuinen siivu, joka on koko ylkän pituinen. Siitä saat leikattua sekä navigaation ja sisällön taustat. Kannattaa kuitenkin tehdä jonkinlainen valkoinen laatikko/kohta sisältöön, että teksti näkyy. Se ei näy hyvin värikkäästä taustasta.

Miten ulkoasusta saa yhtenäisen?
- Kun siitä tekee kokonaisen. Itse teen aina ensin yläkuvan kokonaan, jonka jälkeen rakennan ylläolevalla keinolla sisällön ja navin. Eli otan sen pienen siivun ja copy/pastaan sitä allekain jonkin aikaa. Sitten teen alakuvan kopioimalla hieman isomman siivun yläkuvasta ja siirtämällä sen alas. Tämän jälkeen teen sisällön tekstille laatikon, jotta teksti näkyy. Näin sinulla on koko ulkka edessäsi, jonka jälkeen sinun on vain palasteltava se haluamiisi paloihin.

Miten ulkoasun oikean reunan varjostuksen saa tasaiseksi? Se on tummempi kuin muut varjot?
- Suntuubi laittaa jostain syystä sisällön taustan kaksinkertaisesti, en tiedä miksi. Tähän auttaa, että teet sisällön varjosta 50% läpinäkyvämmän.

Saanko vaihtaa ulkoasun taustakuvan?
- Saat. Muista lisätä oman taustasi tekijänoikeudet.

Miten favicon asennetaan?
- Tallennat pienen kuvan (max. 16px x 16px) tiedostoihin, custom kansioon nimellä favicon.ico. Se muuttuu automaattisesti sen jälkeen.

Miten linkki tehdään?
- Sinulla on se teksti, jonka haluat linkiksi kirjoitettuna. Sinun pitää maalata se, mennä tekstikentän yläpuolella olevaan työkalupakkiin ja valita ketjun kuva, jossa on vihreä ympyrä päällä. Sitten siihen kenttään kirjoitat tai liität linkin, jonka haluat linkittää.

Mitä tarkoittaa 'maalaus'?
- Painat hiiren vasenta nappia pohjassa ja vedät tekstin päällä jonka haluat kopioida.

Miten saa lisättyä musiikkia sivuille?
- Menet youtubeen, valitset biisin. Videon alla on Jaa --> upota. Laatikossa on pieni koodinpätkä, jonka kopioit omaan koodiisi. Videon korkeuden voi vaihtaa kohdasta height ja pituuden kohdasta width

Miten tehdään uusi kansio tiedostoihin?
- Jos haluat sinne kuvia, kuten esim. ulkoasun kuvia, niin sinun on mentävä ensin Image -kansioon. Paina Uusi hakemisto ja kirjoita kansion nimi, viimeiseksi painat Lisää. Ja näin sinulla on uusi kansio.

Laitetaanko ylä- ja alakuvakin Tiedostoihin?
- Ei. Niitä ei laiteta sinne. Kun menet kohtaan Grafiikka, yläkuvan, tai vastaavasti Alakuvan kohdalle, painat Lisää grafiikka... tai sitä kuvaa. Siellä on linkki (vaihtoehto 1) josta painat ja se heittää eteesi jonkun kansion tietokoneeltasi. Sen kautta etsit grafiikan kuvat.

Miten Cbox tehdään ja asennetaan?
- Mene ensin sivustolle Cbox.ws ja kirjaudu sisään. Sen jälkeen voit valita boxin ja muokata sitä kohdista Look & feel ja Options. Kun olet tallentanut kaikki asetukset, ilmestyy alas teksti Code has changed. Get your new code. Paina linkkiä ja kopioi koodinpätkä. Kun olet kopioinut koodin, mene sille sivulle, mihin boxin haluat. Paina työkalupalkista (tekstikentän yllä) kohtaa jossa lukee Koodi. Lisää Cbox-koodi sivun koodiin, sille kohdalle mihin haluat sen tulevan.

Miten otsikko tehdään?
- Kun olet muokkaamassa mitä tahansa tekstiä, tekstieditorin yläpuolella on työkalupalkki, jossa alhaalla on kohta Muotoilu TAI Normaali. Se on ensimmäinen harmaista palkeista, sieltä voit muuttaa tekstin muotoilua.

Vieraskirjat ja lomakkeet

Saanko muokata viekkukoodia?
- Luvan kanssa, pieniä muokkauksia voi tehdä ilman lupaa, kunhan niistä ilmoittaa.

Miten tehdään viekkukoodeja?
- Jos osaat tehdä navikoodeja, niin copy/pastaa yksi tekemäsi ja muokkaa sitä tarvittaessa. Jos et osaa, niin tarvitset vain taustavärin (background) ja reunat (border), jolla on hyvä aloittaa.

Viekkukoodin tekstin väri lähetetyssä viestissä on eri kuin esimerkkikuvassasi. Onko koodissa vikaa?
Ei ole. Viekkun lähetetyn viestin väri on sama kuin ulkkasi tekstin väri. Sitä en ole ainakaan itse saanut vaihdettua millään koodilla. Joten jos sinulla on musta teksti, älä ota mustapohjaista viekkukoodia. Viekkukoodien sivuilla on HUOM -kohta, joka kertoo millaisen tekstin värin kanssa mikäkin viekku toimii.

Viimakoura yleisesti

Millä ohjelmalla teet ulkoasut?
- Gimp 2.8.

Teetkö tilausulkkia?
- Teen tilauksia jos minulla on aikaa ja tahtoa niitä tehdä. Enemmän tietoa löydät sivulta Tilaus.

Teetkö sivuilleni linkitysbuttonin?
- Mielelläni! Voit kertoa samalla minkälaisen haluat.

Muuta

Miten otetaan näyttökuvankaappaus?
- Se tehdään aina koneen prt sc -näppäimellä. (macissa cmd+sift+3)
Mutta sen jälkeen kun on painanut nappia, se ei itsestään ilmesty mihinkään vaan pitää käydä liittämässä johonkin kuvankäsittelyohjelmaan, esim. gimpiin tai paintiin. Ja tuo tapahtuu ihan niinkuin mitä tahansa kuvaa liittäisit; painat hiiren oikeaa nappia ja paina liitä.

Miten tehdään scrolloboxi, eli vierityslaatikko?
- Tästä osoitteesta pääsette suntuubin sivuille, jossa on lisäominaisuuksia. Siellä alhaalla on Scrollattava tekstilaatikko ja siinä alla on koodin pätkä. Otat koodin, viet sen sille sivulle mille haluat, koodipuolelle. (Koodipuolelle pääset, kun painat työkalulaatikosta kohtaa jossa on sivun kuva ja vieressä lukee 'Koodi')
Tuossa scrolliboxissa ei ole minkäänlaisia tyylikoodeja, joten se on vain tyhjä laatikko, jossa teksti scrollaantuu. Netistä löytyy html-koodeja, joilla voi koristella boxia, mutta muistaakseni myös CSS-koodin tapaisilla koodeilla saa ainakin taustavärin, reunat ja varjon laatikkoon.

 

 

Powered by Putteri  Viimakoura © Razeback suntuubi.com

 

©2019 VIIMΔKΘUЯΔ - suntuubi.com